Polkupyöräetu: Hyvää kuntoa ja liikuntaa verovapaasti vuonna 2025

Polkupyöräetu on yhä suositumpi ja verotuksellisesti houkutteleva luontoisetu, jonka avulla työnantaja voi tukea työntekijän kestävää liikkumista. Verohallinto on juuri julkistanut vuoden 2025 ohjeistuksen, joka vahvistaa polkupyöräedun verovapauden rajoja ja tarkentaa, kuinka edun arvo määritetään.

Verovapauden rajat ja edun laajuus

Työntekijän käytössä oleva työnantajan tarjoama polkupyörä tai sähköpolkupyörä katsotaan polkupyöräeduksi, kun sitä käytetään yksityisajoon. Polkupyöräetu on työntekijälle verovapaata tuloa enintään 1 200 euroon asti vuodessa. Lisäksi polkupyöräedun ja joukkoliikenteen matkalipun verovapaa enimmäismäärä voi olla yhteensä 3 400 euroa vuodessa, jos työnantaja tarjoaa molempia etuja. Näin työnantajat voivat rakentaa monipuolisia ja ympäristöystävällisiä liikkumispalvelupaketteja työntekijöilleen verovapaasti.

Polkupyöräedun arvon määrittely

Polkupyöräedun kuukausittainen raha-arvo määräytyy riippuen siitä, onko polkupyörä työnantajan omistama vai hankittu leasingsopimuksella. Verotusarvon laskutapa eroaa näiden kahden hankintatavan välillä seuraavasti:

  1. Työnantajan omistama polkupyörä

    • Jos työnantaja omistaa polkupyörän, etu arvostetaan hankintahinnan, huolto- ja muiden käyttökustannusten perusteella. Hankintahinta jaetaan viidelle käyttövuodelle, ja näin saatu vuosikustannus jaetaan kuukausikohtaiseksi.

    • Käyttökustannuksista huomioidaan lisäksi työnantajan maksamat huolto- ja korjauskustannukset, jotka ovat sähköavusteiselle polkupyörälle 30 euroa kuukaudessa ja tavalliselle polkupyörälle 20 euroa kuukaudessa.

  2. Leasing-polkupyörä

    • Leasingsopimuksella hankitun polkupyörän raha-arvo kuukaudessa määräytyy leasingmaksun sekä mahdollisten huolto- ja käyttökustannusten mukaan. Näistä vähennetään leasingyhtiölle maksettavat käsittelykulut, jolloin saadaan edun kuukausikohtainen verotusarvo.

Liikkumispalvelupaketti ja lisävarusteet osana polkupyöräetua

Jos polkupyöräetu kuuluu työnantajan tarjoamaan liikkumispalvelupakettiin, edun arvo määritetään sen mukaan, mitä vastaava etu maksaisi erikseen tarjottuna. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi julkisen liikenteen lipun ja polkupyöräedun yhdistäminen on mahdollista tiettyyn verovapauden ylärajaan asti.

Polkupyöräedun verotusarvoon voidaan sisällyttää myös kiinteitä lisävarusteita, kuten ajovalot, lukko, nastarenkaat ja pyöräilykypärä. Näiden lisävarusteiden arvo lisätään osaksi polkupyörän hankintahintaa, mikä mahdollistaa täydellisemmän varustelun työmatkakäyttöön.

Ympäristöystävällinen ja taloudellinen ratkaisu

Polkupyöräetu tukee kestävää liikkumista ja vähentää autolla liikkumisen tarvetta, erityisesti kaupunkialueilla. Verovapaan polkupyöräedun ansiosta työnantajat voivat tarjota houkuttelevan liikkumisedun, joka edistää työntekijöiden hyvinvointia, vähentää ympäristökuormitusta ja on taloudellisesti kannattava ratkaisu molemmille osapuolille.

Vuoden 2024 ohjeistus tukee polkupyöräedun käyttöä työnantajien tarjoamien luontoisetujen joukossa ja kannustaa ympäristöystävällisiin liikkumisratkaisuihin.

Verohallinnon ohjeistus

Polkupyöräetu

Jos palkansaajalla on käytettävissä yksityisajoihinsa työnantajan omistama, leasing-sopimuksella hankkima tai muulla tavalla järjestämä ajoneuvolain (82/2021) 28 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitettu polkupyörä, verovelvollisen saama etu katsotaan polkupyöräeduksi.

Työnantajan omistamasta polkupyörästä muodostuvan edun raha-arvo kuukaudessa on 1/12 polkupyörän vuotuisten pääomakustannusten eli hankintahinnan osan ja pääoman koron sekä huolto-, korjaus- ja muiden käyttökustannusten euromäärästä. Hankintahinnan osan euromäärä lasketaan siten, että hankintahinta jaetaan viidellä käyttövuodella.

Työnantajan leasingsopimuksella hankkimasta tai muulla vastaavalla tavalla järjestämästä polkupyörästä muodostuvan edun raha-arvo kuukaudessa on leasing- tai muun maksun sekä työnantajan erikseen maksamien käyttökustannusten euromäärä kuukaudessa vähennettynä leasingyhtiölle tai muulle taholle maksettujen toimisto- ja käsittelykulujen euromäärällä.

Käyttökustannuksiin laskettavien työnantajan maksamien huolto- ja korjauskustannusten raha-arvo on 30 euroa kuukaudessa sähköavusteisen polkupyörän osalta ja 20 euroa kuukaudessa muun 1 momentissa määritellyn polkupyörän osalta.

Jos polkupyöräetu on osa liikkumispalvelupakettia, edun raha-arvo kuukaudessa on euromäärä, jonka vastaava etu maksaisi erikseen tarjottuna.

Polkupyörään kiinteästi kuuluvat, erikseen hankitut lisävarusteet kuten ajovalot, lukitus ja nastarenkaat sekä pyöräilykypärä otetaan huomioon polkupyöräedun arvoa laskettaessa lisäämällä lisävarusteiden arvo hankintahintaan.

Ole vain rohkeasti yhteydessä, jos voimme olla avuksi. Yhteystiedot löydät täältä.

Pro-Ratio Ekonomipartner, taloushallintoa ammattitaidolla. Tilitoimistopalvelut koko Suomessa.

Edellinen
Edellinen

Luontoisedut 2025: Verohyötyjä ja hyvinvointia työntekijöille – Verohallinnon uudet ohjeistukset käytännössä

Seuraava
Seuraava

Matkalaskut ja ajopäiväkirjat – näin varmistat verovapaat korvaukset